Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport

 
3K Ironmani: Samo Rozman
 43 bralcem je to všeč. Ime in Priimek:
Samo Rozman

Letnica rojstva: 1974

 

Končani Ironmani:

Leto  kraj   skupni čas  čas plavanja  čas kolesa  čas teka  uvrstitev g/kat
2011 Celovec
10:33:10 1:02:53 5:31:26 3:44:45 708/48

Ali v prihodnosti načrtuješ še kakšno udeležbo na Ironmanu? Da

Kako se spominjaš svojih začetkov v triatlonu? Z redno športno aktivnostjo sem začel dokaj pozno in sicer pred šestimi leti. Po priporočilu Marjana M sem se pridružil tekaškim treningom pri takratni podružnici ljubljanskega Tri Sport-a, sedanjega 3k-ja. Moj tedanji, eni in edini cilj je bil tekaški cilj  in sicer preteči polmaraton na LM-ju, v času pod 1:45:00. To mi je s pomočjo skupnih tekaških treningov tudi uspelo.  
Še isto jesen sem se pridružil tudi plavalnim treningom in že sem se počasi začel »zastrupljati« s triatlonom.  Moja prva triatlonska tekma je bila Olimpik na Bledu 2007, ki po zahtevnosti (zaradi kolesa) ni ravno primerna za začetnika, zato tudi moj rezultat ni bil v skladu s pričakovanji, toda kljub temu sem bil presrečen, ko sem pretekel ciljno črto in zaključil svoj prvi triatlon. Dve leti sta pretekli, da je v meni dozorela želja za pravi Ironman. Pravzaprav se je to zgodilo po zaključku prve polovičke v St. Poeltnu 2009, ko sem dobil listek s kodo, ki je omogočala prijavo na Ironman v Celovcu 2010. Skupaj še z Arturjem in Alešem J. smo se odločili za prijavo in se dogovorili za skupne priprave, ki so se začele že v januarju  2010.  Žal se mi je na enem od skupnih kolesarskih treningov zgodila nesreča in posledično  poškodba, zato je udeležba na Ironmanu 2010 splavala po vodi.
Razočaranje ni bilo preveliko, saj je bila želja po udeležbi tako močna, da sem se ponovno prijavil za leto 2011. V tem letu sem na vseh področjih izboljšal svoje sposobnosti in bil še bolje pripravljen. Komaj sem čakal tisto nedeljo 03.07.2011 in pok topa, da se končno preskusim na tako zahtevni preizkušnji. Ob vseh nasvetih, ki sem jih dobil od svojih prijateljev, sem imel med tekmo v glavi samo enega, ki mi ga je dal Bobi. Rekel je:« Samo, med tekmo samo uživaj in ne misli na rezultat«.  In dejansko sem vsak trenutek tekme neizmerno užival, verjetno je zaradi tega tudi rezultat bil veliko boljši, kot sem si ga želel doseči. Že takoj v cilju sem sam pri sebi sklenil, da to ni bil moj zadnji Ironman.
Vsem, ki sem jim zdi lažja »pot na Luno« kakor zaključiti Ironman, bi sporočil, da je ravno obratno, le želja mora biti dovolj močna. Poleg želje potrebuješ še veliko časa za treninge ter ne nazadnje tudi razumevanja in podpore med bližnjimi. To so po mojem mnenju trije zelo pomembni elementi triatlona.

Kakšni so bili tvoji glavni motivi, da si se odločil za nastop na Ironmanu? Osebni preskus, ali sem sposoben premagati Ironman razdaljo. Posnemanje klubskih prijateljev.

Koliko ur tedensko nameniš ali si namenil za trening pri pripravi na Ironmana:

15-20

Kakšen pomen ima, ali je imelo članstvo v triatlonskem klubu pri doseganju tvojih Ironman ciljev?

Ne vem kakšna je pot do Ironmana brez Kluba in klubskih prijateljev. Sem pa prepričan, da je cilj hitreje in lažje dosegljiv, če imaš ob sebi klub.

Če hočeš postati Ironman, moraš imeti veliko:

odločnosti in vztrajnosti, 1 2 3 4 5 6 7
poguma, 1 2 3 4 5 6 7
denarja, 1 2 3 4 5 6 7
časa, 1 2 3 4 5 6 7
fizične moči in vzdržljivosti, 1 2 3 4 5 6 7
razumevanja in podpore med bližnjimi, 1 2 3 4 5 6 7
sposobnost usklajevanja svojih obveznosti 1 2 3 4 5 6 7
veselja do triatlona 1 2 3 4 5 6 7

Pogosto pa so Ironmani tudi malo:

egoistični 1 2 3 4 5 6 7
zakompleksani 1 2 3 4 5 6 7
mazohistični 1 2 3 4 5 6 7
častihlepni 1 2 3 4 5 6 7
(pre)agresivni  1 2 3 4 5 6 7
čudaški 1 2 3 4 5 6 7

Najlepše pri Ironmanu je: Zavedanje, da se vložen trud in delo, zagotovo obrestuje v obliki osebnega zadovoljstva, ko prestopiš ciljno črto

Najtežje pri Ironmanu je:  S sedanjega stališča, težko najdem kakšno zelo »težko« stvar, saj so na koncu vsi napori »poplačani«. Bi pa vseeno izpostavil poškodbe.

Kaj poleg triatlona še rad počneš: Dom-Družina, potapljanje, alpsko smučanje, tek na smučeh, pohodništvo, izobraževanje, druženje s prijatelji ...

Dogodki iz triatlona, ki so ti najbolj ostali v spominu: Ko se odpravljamo na tekme se »zgrupipramo« , da zmanjšamo transportne stroške. Navadno z mano potujeta Artur in Boris O. in vsakokrat ko nalagam Borisovo kolo v moj avto, si nadenem rokavičke. Pa ne zato, ker bi bila Borisova »srebrna strela« tako vredna ampak,  ker je zašmirana kot dizel lokomotiva.

Med plavanjem v celovškem kanalu, me je eden od sotekmovalcev dobesedno odrinil, ker se mu nisem pustil, da bi plaval čez mene. No seveda mu nisem ostal dolžan.

Kaj pa drugi športi, s katerimi si se ali se še ukvarjaš? Potapljanje, alpsko smučanje, tek na smučeh, pohodništvo……..

Zakonski stan

 • Samski/samska.
 • Poročen ali v izvenzakonski skupnosti.
 • Ločen/a.
 • Vdovec/vdo

Število otrok: 2

Izobrazba:

 • OŠ.
 • SŠ.
 • Višja, visoka ali univerzitetna.
 • Specializacija, magisterij ali doktor

Zaposlitev:

 • Državna služba.
 • Podjetje
 • Lastno podjetje.
 • Študent.
 • Upokojenec.
 • Brezposeln.

Na kaj si najbolj ponosen? Družino

Kaj bi pri sebi še lahko izboljšal? Nobena stvar ni tako dobra, da ne bi mogla biti boljša.

Če bi bil žival, katera bi bil? Delfin, čeprav mi je ta tehnika plavanje povsem tuja

Opis in vtisi s prvega IRONMANA: Užitek »na polno«

 
Komentarji (1)
Klub
1 30. JULY 2011 ob 20:39
Igor
3K Ironmanov je dobil še enega člana, ki je šele s prihodom v klub začel spoznavati najosnovnejše zakonitosti tega športa. In pri nas je prehodil dolgo pot do trenutnega cilja.Samu čestitke za dosežek, drugim članom pa zahvala za vzdušje, prijateljstvo in pomoč, ki so velikokrat pomembnejši kot se sploh zavedamo.
Igor

Dodaj tvoj komentar

Ime:
Spletna stran:
Naslov:
Komentar: