Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport

 
športnik športniku: 4. Dušan - Mateju M. natisni
 6 bralcem je to všeč. 

Živjo!                                                                              23.marec 2009

Tvoje pismo me v marsičem spominja na moje začetke in dileme, ki so se pojavljale predvsem kako se organizirati, da lahko hodiš v redno službo, dobro treniraš in se posvetiš tudi svoji družini.
Če se ozrem nazaj se spomnim da ni bilo lahko in pogosto mi je zmankovalo časa za družino. Vendar pa sem bil izredno discipliniran in organiziran, predvsem pa sem izkoristil dejstvo, da potrebujem relativno malo spanja. Zadostuje mi že 4 ure tistega pravega trdnega spanja. V začetku se je predvsem pojavljala dilema koliko treninga je sploh potrbno za nekoga ki se ukvarja z ultramaratonom.

Povdariti moram, da na tem področju v tistem času  (1980) pri nas ni bilo tekača, ki bi lahko na podlagi izkušen svetoval koliko in kako trenirati.

Zato sem se nekako zgledoval po maratoncih in nekaj let treniral praktično vsak dan dva krat. Če se pogledam nazaj je bil to pravi psihični in fizični pressing. Zjutraj se vstajal ob 3.30 in naredil trening 15-20 km. Trningu je sledilo tuširanje in odhod v službo, kjer sem bil vedno že ob 6.00. Po službi takoj, približno ob 14.30 je sledil še en trning v dolžini 20-25 km in šele po drugem treningu je sledilo kosilo.Tak sistem treningov sem prakticiral približno 3 leta in v tem času v super in ultramaratonu prišel v svetovni vrh. S trningi in rezultati sem pridobil veliko samozavest in psihično stabilnost, zato sem se v nekem trnutku odločil, da pričnem trenirati nekoliko bolj intenzivno 1 krat dnevno, saj je bilo treniranje 2 krat dnevno ob redni službi včasih prava nočna mora. Izkazalo se je,da je bila poteza popolnoma pravilna, saj sem bil bistveno bolj svež in spočit, treningi pa bolj intenzivni.

Vendar pa nekega univerzalnega recepta za trening ni, saj je vsak športnik neke vrste unikat. Nekdo potrbuje za dosego določenega rezultata bistveno več treninga, kot nekdo drug, zato je bistveno da sami ugotovimo kje je naš optimum. Bistveno je, da pred določeno tekmo opravimo toliko treninga, da zaupamo vase in smo prepričani da bomo dosegli  določen cilj. V takem primeru smo tudi psihično zelo močni. Psihično labilni športniki po mojih izkušnjah potrebujejo bistveno več treninga, saj šele po enormnih količinah treninga postanejo bolj samozavestni in s tem psihično močnejši. Sam sem vedno zagovarjal tako dolge treninge, da se na njih ne izčpuješ in po njih še normalno opravljaš svoje dnevne obveznosti.

Povdarjam, da se moje izkušnje nanašajo na tek in ne na triatlon, ki ima svojo specifiko  tudi v načinu in količini trninga.

Sprašuješ me, kako na nekajmesečno odsotnost gleda moja družina? Ni enostavno, saj sem že drugič poročen, vendar pa me je druga žena spoznala kot odštekanega tekača in me je kot takega tudi sprejela. Vendar pa moram poudariti, da smo praktično vsi ekstremni športniki veliki egoisti, saj nam tek, plezanje, triatlon,.., pomeni več dobra pi..., saj smo s svojim športom dobesedno zasvojeni in praktično neke vrste odvisniki. Osebno temu pravim pozitvna droga, saj si dan brez teka skoraj ne predstavljam, predvsem pa se abstinenčni  dan počutim tako kot drogeraš, ki ne dobi svojega odmerka.

Strinjam se s tvojim razmišlanjem, da je družina verjetno najbolj pomembna stopnica v življenju vsakega človeka in tudi športnika. Vendar pa je do neke mere tudi žrtev, saj se enostavno ne da 100% posvetiti športu in tudi družini. Treningi in tekmovanja so povezani z daljšo ali krajšo odsotnostjo in to partner mora sprejeti, v nasprotnem primeru pa trpita tako športna kot privatna plat življenja. Vedno so in bodo za doseganje določenih ciljev potrebne tudi " žrtve", vendar brez njih tudi uspehov nebi bilo.

Želim ti lep konec tedna na popotovanju od Zagreba do Čazme. Se vidiva!
 
LP Dušan
 
Komentarji (2)
Apače pri Ptuju
2 02. APRIL 2009 ob 10:28
Leon
Zdravo, navdušile so me napisane stvari na vaši strani, mi dale dodatno motivacijo, bi pa prosil, če mi lahko kdo posreduje mail od Mateja Markovič-a, ker bi želel vzpostavit kontakt z njim.
Bom seveda zelo hvaležen.

Hvala in še veliko užitkov vsem ob treningu.
Dragi Dušan,
1 25. MARCH 2009 ob 12:09
Igor
vesel sem, da si se odločil in sprejel povabilo, da si dopisuješ z Matejem. Naš namen je, da članom kluba in bralcem spletne strani ponudimo možnost dodatne seznanitve s tako izjemnim človekom, kot si ti. Kot nalašč si v tem pismu izpostavil nekaj lastnosti, ki so nujne za napredek na katerem koloi področju. Red, disciplina, motiviranost, predanost, odločnost in še kaj rabi človek, da sredi noči dan za dnem nabira kilometre.... Še veliko ti jih iz srca želim! Igor

Dodaj tvoj komentar

Ime:
Spletna stran:
Naslov:
Komentar: