Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport

 
Tek na smučeh po moje - predstavitev
 49 bralcem je to všeč. 

Pred dnevi, ko sem morila Igorja naj razpošlje med prebivalce 3K-ja nekaj koristnih informacij o teku na smučeh, je sneg ravno pobelil hribe in doline. Sneženje je prišlo ravno prav, da vzpodbudi možganske celice k razmišljanju o teku in iskanju ustrezne tekaške opreme. Igor je prišel na idejo, da je najbolje, če listo koristnih informacij objavimo na spletu.

Naj predstavim moje izkušnje pri nakupu opreme za tekanje. Teči sem začela zelo pozno, tam okoli leta 97. V Loški dolini je bilo veliko snega meni pa dolgčas. Sposodila sem si tekaške čevlje in smuči za klasiko in šla na sprehod. Kmalu za tem sem si kupila smuči, čevlje in palice, klasika se razume. Vse skupaj je bilo zelo »basic« in poceni. Tako sem z osnovnimi kosi opreme divjala po Pokljuki in ugotavljala, da me drsalci, tekači drsalne tehnike, prehitevajo tako malo za šalo. Tehnika ni bila ravno naj, slaba pa tudi ne, saj se osnov klasike ni težko naučiti. Prestop med drsalce! Kmalu sem se odločila, da zamenjam tehniko, predvsem zato, da ne bom premikajoča ovira. Ponovno v trgovino po nakup opreme za drsalno tehniko. Privoščila sem si poceni smuči in palice. Sem pa že imela toliko pameti, da sem si kupila malo boljše tekaške čevlje, take, ki naj ne bi premočile. Situacija na tekaški progi se ni bistveno izboljšala. Drsalci so me še vedno prehitevali. Največji problem je bila tehnika, kamikaza stil. Ravnotežja, za katerega misliš, da ti je v krvi, praktično ni bilo. Drseti na ozki smuči več kot 30 cm ni bilo mogoče. Zaradi nenavadne tehnike lovljenja ravnotežja, sem s palicami spotikala tekače, ki so me prehitevali. S precej trme sem tehniko toliko izboljšala, da se nisem spotikala ob lastne palice. Kljub vsem naporom in opazovanju tahitrih, je skrivnost drsenja na smučeh ostala skrita. Padla je odločitev, da grem v resen tečaj tak, ki mi bo dal toliko znanja, da ga bom lahko prenesla na druge nesrečneže, ki se znajdejo v začaranem krogu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rogla 2007. Učenje teka na smučeh je lahko zelo zabavno. Lovljenje in druge igre na snegu. Brez posebnega truda se privajaš na ravnotežje.

Odločitev o tečaju je prinesla tudi zamenjavo osnovne opreme. Preko kluba sem si naročila tekaške smuči, take malo boljše. Moj tretji par smuči!!! Dostavili so mi smuči za tekmovalce znamke Fischer. Kupila sem si vrhunske čevlje Alpina. Oprema je prišla ravno pred zimsko sezono. Na snegu pa prava poezija. Kmalu sem spoznala, da je moja stara »basic« oprema, veliko prispevala k kamikaza stilu. Primerjava smuči, starih z novimi je praktično nemogoča, saj je tako kot bi primerjal kolo poni z vrhunsko specialko. Tudi nove čevlje Alpina je težko primerjati s starimi. Moj tretji par čevljev!!! Čevlji so ožji, kopito je trše in noga v čevlju ne pleše, kar je za ravnotežje precej pomembno. Sosedje so bili zelo veseli, saj so dobili ta staro opremo. Po prvem tečaju za učitelje sem se udeležila še drugega. Sedaj mislim, da me prehitevajo samo še dobri tekači, kar pa ni tako slabo, imam vsaj kaj gledat. Mi pa seveda manjka še veliko, da bi se lahko primerjala s tekmovalci in starimi mački. Lansko leto sem si kupila tudi vrhunske smuči klasične tehnike in je tudi klasika postala zabava. Prihodnost! Načrtov je veliko, tudi tekaških. Biti hitra in elegantna, tako kot v sanjah. Finska, mika me tudi pot po planotah Slovenije, vendar s primerno družbo. Prenašanje znanja na druge tekaške začetnike, da ne bodo imeli toliko problemov kot sem jih imela sama.

 

Smučine Notranjske 2007/2008. V Loški dolini so pod Snežnikom skriti kotički, kjer domačini, sami tekaški navdušenci, potegnejo tekaško progo takoj ob prvem snegu. Je pa do teh skritih kotičkov skrita in zavita pot tako, da je dobro poznati kakega domačina. 

Vojsko 2007. Popotovanje po planotah Malega in Velikega Golaka.

Brezpotja in vijuganje med leskami so posebne vrste užitek. Tako se je štiri urno tekanje prelevilo v devet urni izlet izgubljencev na zobotrebcih, ki so v nekakšnem slogu poskušali preživeti brezpotja in pasti, ki jih predstavljajo skrite luknje in veje. 

 

Vojsko 2006. Tekmovanja predstavljajo poseben izziv, saj je gneča veliko bolj neobvladljiva kot pri teku po suhem. Konkretno tukaj so bili v največji nevarnosti fotografi. Mi ta počasni tekmovalci smo v ozadju uživali v snežni idili.

Moja tekaška pot ni ravno dolga, vendar lahko iz nje potegnem nekaj pomembnih zaključkov. Vztrajnost, trma! Obisk tečaja tehnike teka na smučeh, da bo tekaška pot enostavnejša. Oprema je pomembna. Odsvetujem nakup poceni opreme. 3K-jevci smo toliko ambiciozni tako, da nam »basic« oprema po letu dni ne bo več zadoščala. Odsvetujem nakup kombinirane opreme, kombiniranih smuči za drsalno in klasično tehniko. Ni potrebe, da se za prve korake kupi vrhunska oprema, vendar ne varčevati za vsako ceno. V nadaljevanju je opisanih nekaj osnovnih nasvetov ob nakupu.

Tek na smučeh po moje – oprema

Vsak od nas ima svoje zahteve tako, da mi zagotovo ne bo uspelo sestaviti nakupovalnega seznama, ki bo ustrezal vsakemu posamezniku. V skupini 3K-ja imamo veliko smučarjev tekačev, ki jim je tekanje tako domače, da ne rabijo dodatnih informacij in bi zagotovo prispevali v ta sestavek kakšen koristen nasvet. Upam, da se bo kakšen izkušen tekač le oglasil in dodal še svoje nasvete in predvsem izkušnje.

Nakup opreme za tek na smučeh, čevljev, smuči in palic ni ravno enostavno opravilo. Ne samo, da tek na smučeh združuje dve tehnike teka, ki zahtevata različno opremo, pretehtati je potrebno tudi naše znanje, zahteve in finančne zmožnosti.

Palice.

Najlažje od vsega je izbrati palice. Palice za klasično tehniko naj segajo do ramen. Palice za drsalno tehniko naj segajo do brade. Palice so ali aluminija ali karbonske. Karbonske palice so lažje in veliko bolj občutljive na nenavadne obremenitve. Za začetnike, ki se več prevračajo, priporočam aluminijaste. Vse pa naj imajo pentlji, ki jo je mogoče zategniti okoli roke ter roki prijazen ročaj: pluta, usnje. Ponavadi ni mogoče zbirati krpljice, če pa le, večja kot je krpljica manj se udira v mehkem snegu. Manjša krpljica pa je primernejša za utrjene proge.

Čevlji.

Čevlje delimo na čevlje za klasično in čevlje za drsalno tehniko. Glavna razlika med njimi je v trdoti podplata. Čevlji za klasično tehniko imajo mehak podplat, ki omogoča odrivanje telesa preko prstov. Čevlji za drsalno tehniko so trdi in omogočajo odrivanje smuči preko celega stopala. Obstajajo tudi kombinirani, ki pa so mehki in spominjajo na visoke čevlje za klasični tek. Slovenci imamo srečo, da je eden od najboljših proizvajalcev čevljev za tek na smučeh lociran pri nas. Alpina ima celotno kolekcijo čevljev:

(http://www.alpina.si/si/izdelki/sport_08_09/cross_country/?v=tekaski):

tekmovalni (http://www.alpina.si/si/izdelki/sport_08_09/cross_country/elite/?v=ecs),

tekmovalno rekreativni (http://www.alpina.si/si/izdelki/sport_08_09/cross_country/racing/?v=tcs) in

rekreativni (http://www.alpina.si/si/izdelki/sport_08_09/cross_country/sport/).

Pozor, okovje se kupuje skupaj s čevlji. Alpina in Madshus uporabljata Rotafella NNN vpetje. Za druge proizvajalce čevljev, kot so: Fischer, Rosignol, Atomic, pa nisem seznanjena, kakšno vpetje uporabljajo.

Smuči.

Smuči za klasično tehniko se razlikujejo od smuči za drsalno tehniko, ne samo po napisu, ampak tudi po trdoti in zgradbi. Tako površno rečeno naj bi bile smuči za klasično tehniko od 20 do 25 cm daljše od telesne višine in smuči za drsalno tehniko od 10 do 15 cm. Vendar pa so smuči zaradi različne trdote lahko tudi krajše samo, da ustrezajo teži tekača. Večina proizvajalcev ima na spletnih straneh priporočene dolžine smuči. Pri smučeh za klasično tehniko bi opozorila, da obstajata dve vrsti drsne podlage. Drsna podlaga za oprijem, ki je ni potrebno mazati, rebrca in drsna podlaga, ki jo je za oprijem potrebno mazati. Za vse, ki so bolj leni priporočam tiste prve, ki pa so seveda počasnejše.

Tekaške smuči proizvajalca Fischer (Vita sport: http://www.vita.si/):

tekmovalne in boljše smuči (http://www.fischer-ski.com/en/products_nordic_ski.php?parent=40017), dolžine (http://www.fischer-ski.com/en/popup.php?page_id=1110),

nekoliko manj zahtevne smuči (http://www.fischer-ski.com/en/products_nordic_ski.php?parent=40150), dolžine (http://www.fischer-ski.com/en/popup.php?page_id=20271).

 

Tekaške smuči proizvajalca Madshus (JR sport http://www.jrsport.si/):

 

tekmovalne in boljše smuči (http://www.madshus.com/Products-0809/Ski-0809/Champion/),

nekoliko manj zahtevne (ženski design: http://www.madshus.com/Products-0809/Ski-0809/W9/)

in (http://www.madshus.com/Products-0809/Ski-0809/Race-Performance/).

 

V Sloveniji je mogoče dobiti tudi smuči Peltonen, (Ponca d.o.o. http://peltonenski.fi/2008_2009/en/index.html),

Rossignol (Maxi Rossi Sport, Celje http://www.rossignol.com/home-nordic.html),

Atomic (http://www.atomicsnow.com/si/home/products/nordic/ski/race.html).

Dodatna oprema.

Za smučarske užitke so nujna oprema tudi maže za drsno oblogo smuči. Brez mazanja bodo še tako dobre smuči po 50 km samo še praskale po snegu in ves užitek drsenja bo samo še v sanjah. V tem primeru tudi tehnika ne pomaga. Trpljenje pa se bo pretvorilo v slabo voljo, saj bodo dobro grajene ritke tekačev in tekačic uhajale našim očem. O mažah vam pripravim sestavek kasneje, ko boste tekaško opremo kupili. Če pa se vam zelo mudi, tukaj je link, ki pove vse www.swixschool.com.

O obleki ne bom govorila, ker ima vsak svojo filozofijo oblačenja. To prepuščam modnim oblikovalcem in zdravi pameti.

V naslednjih prispevkih pa mogoče par besed o tekmovanjih in tekaških progah, seveda po moje.

Še nekaj.

Vsi, ki si želite dodatne informacije in nasvete o tekanju na snegu, mi pošljite mail na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript. . To velja tudi za tiste navdušence, ki bi se mi radi redno ali občasno pridružili na tekanju, da vas ob petkih obvestim, kje bomo.

To soboto in nedeljo je bila Pokljuka zimska, nekatere proge urejene, tekači redki, tek pa mega užitek.

Vsi skupaj pa ste že konec tega meseca vabljeni v Planico, kjer bo organizirano tri dnevno druženje in učenje oz. izboljšanje tehnike teka na smučeh. Več na http://www.3ksport.si/programi/razpisi-treninskih-kampov.html

Mojca Benčina

 
 
Komentarji (3)
Zreče...
3 03. JANUARY 2011 ob 23:06
Igor
Mojca ali imas kaksen nasvet kam bi se lahko dali v Zrečah...kaksni preverjeni apartmaji blizu tekakških prog??
Thx & lp
naslov
2 18. JANUARY 2009 ob 12:38
Boris
Super prispevek, si mi pomagala pri odločitvi kaj kupiti kot začetnik Wink
fajn
1 03. DECEMBER 2008 ob 13:40
kaja
Mojca, tole je pa res lušno in še koristno branje!Hvala za vse na kup zbrane snežno tekaške informacijeSmile

Dodaj tvoj komentar

Ime:
Spletna stran:
Naslov:
Komentar: