Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport Logo 3K Sport, Trik Sport

 
Nevarnost preprogramiranja možganov, avtor: France Cokan
 27 bralcem je to všeč. 

· Ravnokar sem poslušal dr. Waynea Dyerja, ki nam je na novo razlagal funkcijo možganov in njen učinek na odločitve, ki jih sprejemamo v življenju. Tudi on meni, da je naš računalnik od rojstva pitan z virusi konvencionalnih idej, kot na primer “si dekle, ne moraš postavljati vprašanj”, “jedača je najboljši del življenja”, “telesni napori niso za stare ljudi”, vse tisto, kar nas pogosto pripelje do prvorazrednih osebnih katastrof.

To ne meni ne vam ne pomeni nič vznemirljivo novega. Po resnici povedano: ponavljanje nam vsem pomaga. Kadilci, ki jih zdravnik ob vsakem obisku vpraša, ali še kadijo, to razvado opustijo prej oziroma pogosteje kot oni drugi (študija ne omenja, koliko kadilcev se je odpravilo iskat novega zdravnika niti podrobnosti, do kolikšne mere je to odvisno od inteligence posameznega pacienta). Znano je, da je dolgoživost premo sorazmerna z leti, ki smo jih presedeli v šolah, in verjetno tudi z leti, ki so minila, odkar smo se odločili možgane uporabljati tudi samoiniciativno. 

· Je pa tudi res, da je mojega prijatelja, ki ima dve diplomi, pred tednom dni zadela srčna kap. Na srečo jo je preživel. Nič ni narobe z njegovimi možgani, le da je uporabljal napačno logiko, zaradi katere je dosolil že slanega in poleg tega ocvrtega piščanca, medtem ko me je prek mize meril s posebnim smehljajem. Razložil mi je, da ima zaščitni gosti holesterol 2,75 mM, približno trikratni minimum, in LDL, ki je 0,5 mM pod nevarnim nivojem 3,25.

· Lastniki gorskih koles poznajo ime Stevea Larsona, kolesarja svetovnega kalibra, ki je na svojem prvem havajskem ironmanu leta 2001 zasedel osmo mesto. Pred mesecem dni je umrl med tekom, kar je precejšnje presenečenje, saj govorimo o vrhunsko pripravljenem 39-letnem atletu. Žal je življenje vse prej kot enostavno. Izredno pomembni so tudi drugi dejavniki, zlasti prehrana, kot smo videli iz primera Jima Fixxa, ki je rad fasciniral medije z opisovanjem svoje mastne prehrane. Pred svojo smrtjo; ni učakal 50 let.

· Medicinska publikacija, ki izhaja že desetletja, je objavila opis mladega zdravnika, ki je doživel srčno kap s holesterolom 3,5 ter se vrnil dve leti pozneje s holesterolom 2,5 in s popolnoma normalno srčno arterijo, ki je bila pred dvema letoma zamašena, brez vsakega pretoka. Učinek prirojenih problemov je majhen, učinek prehrambenih navad debelih staršev pa zelo velik.

· Zadnjih 4000 let imamo dostop do koncentriranih maščob. Odkar jemo pitane živali in odkar so izumili prešo za olje, imamo tudi debele, pitane ljudi. Zdaj pri devetdesetih odstotkih trupel, ki jih obducirajo, ugotovijo visoko stopnjo zoženja žil. Ta trupla niso postala trupla zaradi kapi zgolj zato, ker jo jo prehitela prometna nesreča, ljubosumen mož, rak ipd.

· Vzroka te bolezni niti ni tako težko odstraniti. Ko so med drugo vojno Nemci pokradli sir in maslo iz skandinavskih dežel, je pogostost kapi tam nenadoma strmo upadla. Danes se zanašamo na čudežna zdravila statine, ki nam priskrbijo lepo raven holesterola, toda več študij je pokazalo, da preprečijo samo tretjino kapi in drugih posledic mašenja krvnih žil.

Slednje lahko tudi povzroči izgubo ledvične funkcije, okončin, po katerih kri ne kroži več in druge nezaželene efekte. Če zaradi negibnosti in debelosti dobimo diabetes tipa II, se ti po navadi povsem nepotrebni problemi še povečajo.

· Sam se izogibam maščobam in soli (razen kadar jo izgubljam med potnim treningom). Moj lanski preizkus na tekaču je bil, kot je običajno za vztrajnostne atlete izjemen. Presenetilo je pa celo mene da je bil rezultat malce boljši kot pet let pred tem.

France Cokan 

 

 
Komentarji (2)
e-naslov
2 28. OCTOBER 2018 ob 21:19
Darko
V njegovi knjigi je e-naslov
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.
Poskusita
komenskega 28 1000 ljubljana
1 16. MARCH 2018 ob 11:53
vlasta razinger turk
Pozdravljen dr. Cokan France po domače Frco. Moj mož dr. Josip Turk bi se rad povezal z teboj. Pa nimava tvojega maila. Prosim, da nama odpišeš...
lp Vlasta in Joško

Dodaj tvoj komentar

Ime:
Spletna stran:
Naslov:
Komentar: